Dle směrnice 2000/89, od 13. 12. 2014 upravený směrnicí 1169/2011
- OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK a výrobky z nich (A- pšenice, B- žito, C- oves, D- špalda, E- kamut nebo jejich hybridní odrůdy)
- KORÝŠI a výrobky z nich
- VEJCE a výrobky z nich
- RYBY a výrobky z nich
- PODZEMNICE OLEJNÁ a výrobky z nich
- SÓJOVÉ BOBY a výrobky z nich
- MLÉKO a výrobky z nich
- SKOŘÁPKOVÉ PLODY a výrobky z nich (A – mandle, B – lískové ořechy, C – vlašské ořechy, D – kešu ořechy, E – pekanové ořechy, F – para ořechy, G – pistácie, H – makadamie)
- CELER a výrobky z nich
- HOŘČICE a výrobky z ní
- SEZAMOVÁ SEMENA a výrobky z nich
- OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY (v koncentracích nad 10 mg, ml/kg, l jako SO2 )
- VLČÍ BOB (lupina) a výrobky z něj
- MĚKKÝŠI a výrobky z nich