Dle směrnice 2000/89, od 13. 12. 2014 upravený směrnicí 1169/2011

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK a výrobky z nich (A- pšenice, B- žito, C- oves, D- špalda, E- kamut nebo jejich hybridní odrůdy)
  2. KORÝŠI a výrobky z nich
  3. VEJCE a výrobky z nich
  4. RYBY a výrobky z nich
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ a výrobky z nich
  6. SÓJOVÉ BOBY a výrobky z nich
  7. MLÉKO a výrobky z nich
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY a výrobky z nich (A – mandle, B – lískové ořechy, C – vlašské ořechy, D – kešu ořechy, E – pekanové ořechy, F – para ořechy, G – pistácie, H – makadamie)
  9. CELER a výrobky z nich
  10. HOŘČICE a výrobky z ní
  11. SEZAMOVÁ SEMENA a výrobky z nich
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY (v koncentracích nad 10 mg, ml/kg, l jako SO2 )
  13. VLČÍ BOB (lupina) a výrobky z něj
  14. MĚKKÝŠI a výrobky z nich